måndag 1 februari 2010

Nytt i februari




Fem nya böcker som kommer ut nu i månaden är dessa, tre har titlar som börjar på vad. Lite att se fram emot i det tråkiga februari. Februari är inte min favorit månad, trots att det är min födelsemånad. Utvald har jag längtat efter länge och den vet jag att jag kommer köpa. I det här trädet är jag också nyfiken på, det är ju två väldigt bra ungdoms författare Per Nilsson och Katarina Kieri.

Vad mina vänner inte vet (nr1) av Sonya Sones
Vinterlovet segar sig fram för Sophie som är ensam kvar i stan. Vännerna har åkt på solsemester med sina familjer. Men så händer något ...
På en bänk på konstmuseet börjar skolans ärkenörd Murphy prata med Sophie och innan Sophie förstår hur det kunde hända, ses de varje lovdag – åker skridskor på sjön, tecknar på kaféer, klär julgranen hemma hos Murphy.
Sophie försöker med alla medel att värja sig mot Amors tusen pilar. För inte kan hon väl vara kär i den där tönten? Eller kan hon? Och vad ska kompisarna säga när de får veta vem Sophie är kär i?

Vad min flickvänn inte vet (nr2) av Sonya Sones
Livet börjar ljusna för Robin Murphy. Han är inte längre bara Murphy, skolans ärketönt. Han är Sophie Steins kille. Men att vara ett udda par på Cambridge High har sitt pris. Sophie blir totalt utfryst av sina så kallade bästisar, och de kallas för Skönheten och Odjuret.
När Robins bildlärare fixar en plats åt honom i en konstklass på universitet verkar det som att Robin äntligen har hittat en fristad. Här är han inte tönten, utan en väldigt begåvad konstelev. Men hur påverkar det hans kärlek till Sophie?

Utvald av Kirstin Cast & P.C. Cast
Zoeys värld är helt uppochner! Mellan henne och hennes mentor och tidigare idol Neferet råder ett iskallt, mentalt krig. Neferet vet att Zoey skulle kunna avslöja hennes stora hemlighet för de andra vampyrerna. Men för att verkligen lyckas måste Zoey ha mer fakta – vad är meningen med allt konstigt som plötsligt händer?

Neferet manipulerar skickligt Zoeys vänner att vända sig mot henne. Den enda Zoey kan anförtro sig åt är lustigt nog hennes ärkefiende Afrodite (också känd som "Haggan från helvetet")!
Och så är det det här med Stevie Rae! Vad är hon egentligen? En vampyrzombie? Eller en riktigt ofräsch, känslokall fullblodsvampyr som inte bryr sig ett skit om hur man uppför sig i den moderna människo-vampyrvärlden, bara hon får dricka rejält med människoblod?
Zoey får kort sagt fullt upp med att skapa balans mellan ont och gott i världen även denna vecka! Tur för oss att hon är särskilt utvald och utrustad med superkrafter för att klara den uppgiften. Och att hon inte är en tjej som tar skit från de stora och stygga ...
Detta är del 3 i House of Night-serien. Läs "Vampyrens märke" och "Sveket" också!

I det här trädet av Per Nilsson och Kristina Kieri
Tag dig i akt, besinna dig, kom ihåg grundregel nummer 1A: Tyck aldrig synd om dig själv. Tycka-synd-om-sig-själv är ett träsk, en kvicksand som drar ner dig, som gör dina ögon dyiga, som förlamar dig, som gör dig dum och trög.
Vilsenpojken, är han en sån som tycker synd om sig själv? Som tänker att åh, varför är det ingen som vill upptäcka hur intressant och spännande jag är innerst inne, varför är alla andra så ytliga och dumma och falska, varför är det ingen som visar mig vägen hem?
Vet inte. Bryr mig inte. Ska aldrig tänka på honom igen.
En pappa som sviker.
En bror som tiger.
Den finaste vänskapen som plötsligt går sönder.
Och en annan som just börjat gro.
Två ensamma i en liten stad.

Vad är det för fel på dig av Alicia Thompson
Skriv en kortfattad analys av hur det går för dig på ditt första år i college. Använd de erfarenheter du hittills fått i psykologiintroduktionen.
Analys:
Patienten, Leigh Nolan (jag alltså), har just börjat sitt första år på Stiles College. Hon har bestämt sig för att ha psykologi som huvudämne (även om hennes föräldrar hellre skulle vilja att hon studerade tarotkort, inte Rorschachtest) även om hon egentligen tycker att psykologi mest är snack.
Patienten har alltid varit väldigt bra på att lösa sina vänners problem, men när det gäller hennes egna ... nej, inte särskilt.
Patienten har en tendens att överanalysera saker, särskilt när det motsatta könet är inblandat. Som till exempel, varför vill inte Andrew, hennes pojkvän sen över ett år tillbaka, att hon ska sova över? Eller varför kan hon inte bestämma sig för att ta nästa steg i deras förhållande? Och varför verkar hans rumskompis Nathan avsky henne? Och ännu viktigare, varför hade Nathan huvudrollen i den där drömmen hon hade, den som verkligen inte rörde sig om något vänskapsförhållande, utan om något helt annat?
Försvårande omständigheter finns. Till exempel överambitiösa, tävlingsinriktade kurskamrater, en professor i stort behov av terapi, och uppgiften som mentor för en tjej på högstadiet som tycker att Patienten är en idiot.
Diagnos:
Psykiska symptom
Vad är det för fel på dig? är en rolig, smart och snabb roman om Leigh Nolan - en helt vanlig artonårig tjej som pluggar psykologi och som därför gärna ställer diagnoser på alla i sin omgivning. Varje kapitel i boken har ett psykologiskt tillstånd som rubrik.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar