måndag 29 november 2010

Ett odjur

I vår ger Bonnier Carlsen ut boken Beastly som även kommer som film nästa år. Herrejisses. Ni skulle se hur mycket Dark-romance böcker som kommer nästa år, bokhandlarna kommer bli helt överfulla av vampyrer, änglar och andra odjur. Jag som trodde att trenden nästan skulle vara passé vid det laget.

Kyle Kingsbury är rik, skitsnygg, elak och egoistisk. För honom är det självklart att han ska väljas till den populäraste killen på skolbalen och få hångla med den snyggaste tjejen resten av natten.
Och allt hade nog gått som planerat om det inte hade varit för Kendra. Hon är inte särskilt snygg och hon har mage att kritisera honom för att få fördelar för att han är det.
För att ge igen bjuder Kyle henne på skolbalen bara för att dumpa henne utanför dörren och göra bort henne inför hela skolan.
Men Kendra är inte en vanlig tjej - hon är häxa. När Kyle kommer hem på natten efter skolbalen väntar hon i hans rum. Hon förbannar honom för hans grymhet och förvandlar honom till ett monster med päls, horn och huggtänder. Lika ful på utsidan som han är på insidan.
Bara om han lyckas hitta en tjej som verkligen älskar honom som han ser ut nu och som kysser honom innan två år har gått kommer förbannelsen att brytas. Och en sak till: Kyle måste också verkligen älska henne!
Han var Kyle Kingsbury, den coolaste killen - ett riktigt as, riktigt beastly. Men det syntes inte utanpå. Nu är han helt och hållet ett odjur.

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig


Ombeni har flytt från kriget i Kongo och hamnat i Sverige. Här har hon fått en lägenhet och hon går på gymnasiet uppe i norra Sverige. Men ingen förstår vad hon varit med om, vad hon utsatts för, hur hennes familj utplånats och hur hon varje dag oroar sig över sina försvunna systrar öde nere i Kongo.

I gryningen tror jag att mamma ska väcka mig handlar om ett otroligt viktigt och aktuellt ämne. Den visar hur svårt det är att komma som flykting men också att många flyktingar faktiskt har varit med om svåra saker och upplevt krig, något som alla kanske inte tänker på. Som alltid gillar jag Chistina Wahldén just för att hon skriver om viktiga saker med ett väldigt enkelt språk. Man behöver inte vara en bokmal för att kunna ta till sig berättelsen, utan detta är en bok som alla kan läsa, ung som gammal, läsvan som inte läsvan och alla kan nog bli lika berörda av den som jag blev. Ännu en fullträff av Wahldén!

söndag 28 november 2010

Första Advent!


Författare: Lisa Bjärbo
Skrivit: Boken Det är så logiskt alla fattar utom du
Boktips: Innan Jag dör av Jenny Downham

Det var kanske två år sedan jag läste "Innan jag dör" av Jenny Downham, men jag tänker på den fortfarande ibland. Den är verkligen något alldeles extra! Extremt sorglig, men samtidigt väldigt rolig och jätteromantisk och faktiskt - helt omöjlig att glömma.

Det handlar om Tessa, som är 16 år och snart ska dö. Hon har leukemi, och hon vet att hon inte kommer att överleva. Men hon tycker att det är för tidigt - det finns för många saker kvar i livet hon vill hinna med! Så hon skriver en lista. 10 saker hon vill göra, innan livet är slut. Högst upp på listan: Bli av med oskulden.

Jag grät så att min ansikte var groteskt svullet när jag läste den här boken, och sådant gillar jag verkligen (underligt nog). När böcker känns, långt efter de är utlästa. Nu har jag placerat in "Innan jag dör" bland några av mina andra absoluta sorglighetsfavoriter: "I taket lyser stjärnorna" och "Jag saknar dig, jag saknar dig". De liknar varandra lite, och är ungefär lika bra alla tre. Och de kommer levererade med gråtgaranti. Sådant måste man ju bara älska!
/ Lisa Bjärbo

lördag 27 november 2010

Adventskaldener

På onsdag börjar äntligen julkalendern! De senaste åren har jag inte följt dem för att jag tyckt att de varit fruktansvärt dåliga. Men i år verkar den bli riktigt riktigt bra. Den är baserad på Johan Unenge och Måns Gahrton bokserie Den gyllene knorren (kolla på trailen här nedanför). Johan Unenges och Måns Gahrtons böcker brukar alltid bli bra på tv. Ni minns kanske Adam och Eva, eller Livet enligt Rosa? Två serier som jag tyckte väldigt mycket om när jag var mindre.

Även här på Tonårsboken hade vi tänkt ha en liten adventskalender. Varje advent fram till Julafton kommer en författare att dela med sig av sitt allra bästa boktips här på bloggen. Men här kan ni inte öppna luckorna förtidigt. Vilka författare det blir är en liten överraskning ;-)

fredag 26 november 2010

Tävlingen avgjord!

Vinnaren i utlottningen av Vad mina vänner inte vet blev Sandras Läslogg!
Ett stort Grattis!!

torsdag 25 november 2010

Jagad

 Zoey är tillbaka! Hon ska besegra ondskan och rädda världen samtidigt som hon ska fightas med alla sina pojkvännsproblem, jobbigt. Jagad är femte boken i House of night serien och jag kan inte påstå att serien blivit bättre på senaste tiden. Den har snarare blivit sämre, tyvärr.

När jag läste första delen, Vampyrens märke, för över ett årsedan var jag helt förtrollad. Det var den första vampyrserien jag läste efter Twilight, självklart var jag som tokig. Och de första böckerna i serien är faktiskt riktigt bra. Men jag tycker inte längre att storyn håller. Zoeys killproblem är jobbiga, okej att hon dras mellan två killar, men fyra... Efter fem böcker har jag tröttnat. Men tvillingarna och Damien är fortfarande lika coola som alltid.

En serie som jag verkligen tycker har växt för varje bok och bara blivit bättre och bättre är Vampire Academy. Jag tror också att Richelle Mead kan få till ett riktigt maffigt, perfekt avslut. Mer tveksam är jag om mor och dotter Cast kan lyckas.

Mina recensioner om de tidigare delarna i serien: 
Vampyrens märke
Sveket 

Utvald 
Svart ängel 

Sjätte delen Frestad kommer i februari. 

onsdag 24 november 2010

Ny och spännande fantasy!

Idag blev jag så lycklig när jag upptäckte att Underfors kommit på posten. Det är väldigt roligt att alltid ha koll i bokvärlden med vilka böcker som kommer ut och andra nyheter, men ibland kan det bli tråkigt också. Det blir alldeles för få överraskningar. Men Underfors hade jag inte hört talas om innan jag fick förra numret av Läseposten. Det var dessutom otroligt länge sedan jag läste en Fantasy, Underfors omslag ser inte ut att vara fantasy vilket var det som gjorde mig nyfiken på boken. Nu skall det läsas!

Nyfiken på Underfors? Kika här!

måndag 22 november 2010

Och vinnaren är...

Grattis grattis grattis! Här ligger jag och blöder är en klockren Augustipris vinnare och jag är otroligt glad just nu! Tror faktiskt att jag ska fira genom att läsa några stycken ur boken.

Vinnarna i de andra kategorierna: 
Skönlitteratur: Spill av Sigrid Combüchen
Fackbok: Den röda grevinnan av Yvonne Hirdman

söndag 21 november 2010

Rödluvan är tillbaka

När jag först såg trailen till Red Riding Hood trodde jag nästan att det var Breaking Dawn. Landskapet, snön, killens frisyr och första meningen: "We can't do this any more" är så typisk Twilight. Men nej, Red Riding Hood är en varulvshistoria där tjejen (Amanda Seyfried) vävs in i ett Twilight-liknande drama. Hon dras mellan den "goda" människokillen och den "onda" varulvskillen (verkar det som). Det är dessutom regissören till Twilight som regisserat den. Trailen var väldigt svår att tolka, men det är stor Twilight varning över den och jag slår vad om att tusentals tjejer ute i världen kommer att bli som tokiga. I mars har den premiär i USA. Vad tycker ni? 

lördag 20 november 2010

Cherry on top award

Tonårsboken har fått ännu en utmärkelse. Den här gången Cherry on Top awarden som jag sett på många bloggar. Tack så jätte mycket till Matildas Läshörna, Amelie's Bokblogg och Vitgul strumpa! 

När man fått den här awarden ska man: 
Tacka den du har mottagit prisen ifrån.
Kopiera awarden till din blogg.
Berätta vilka 3 författare du räknar bland dina favoriter och nämna en favoritbok per författare.
Skicka awarden vidare till 5 mottagare som du tycker förtjänar den.

Mina favoritförfattare (hjälp!): 
Det är den värsta frågan jag vet, men jag får helt enkelt välja några.
Sonya Hartnett - Fjäril
Michelle Magorian - A little love song
John Green - Var är Alaska? 



Dessa skickar jag awarden vidare till: 
Sofis Bokblogg
Hannas Boktips
Addikoko
Bookwitch på svenska
Flaskposten

fredag 19 november 2010

Början på slutet - jag har sett den!

Igår, satt jag nervös i en knökfull biosalong för att se näst sista delen i Harry Potter serien. Det var omöjligt att inte vara nervös, tänk om den inte var bra?! Men jag hade inte behövt oroa mig. Den var bra, men självklart kändes det konstigt. Jag hade så klara bilder i huvudet på hur allting skulle se ut och det förstördes lite när jag såg filmen.

Precis som i sexan var filmen mycket hemskare och mycket mörkare än de tidigare filmerna. Även här har de lyckats muntra upp filmen med komiska scener och kommentarer. Jag gillade redan från början att de skulle dela upp sjuan i två delar.  Men man kände tydligt att detta var del 1 av 2. Det var som en lång förberedelse inför tvåan, utan ett riktigt slut. Spänningen gick i vågor. Det mest positiva med att de delat upp filmerna är att fler detaljer och händelser kommer med. Det kändes inte som en snabbspolning genom berättelsen, som jag tyckt att de senaste filmerna varit, utan här fick det med mycket mer än jag förväntat mig.

Jag vågar inte tänka på hur mycket pengar de satsat på den här filmen, men den var otroligt välgjord. Men vad jag saknar trollkarlskläderna! De långa kapporna och trollkarlshattarna, vart tog de vägen? Nu ser trollkarlarna ut som mugglare hela bunten. Quidditch, Hogwarts stora salar, Dumbledore och alla underligheterna ... Jag saknar det!

Nu ska jag iväg och se Paranormal Activity 2. Hjälp!

onsdag 17 november 2010

Höstigt film och boktips

När jag satt och tänkte på hösten kom jag att tänka på Per Nilssons bok Ett annat sätt att vara ung, som jag på något underligt vis förknippar med hösten. Det är min storfavorit av Per Nilssons böcker och den har även gjorts till en film med namnet Hanna med H (med Joel Kinnaman) som bl a Klara älskar. Ni får absolut inte missa den boken! Här är några underhållande scener från filmen som ett litet smakprov:


tisdag 16 november 2010

Boken om Mara

Mara kan verkligen inte förstå hur hennes föräldrar kunde adoptera ett barn och sedan skiljas direkt efteråt. Hon har inte pratat med sin pappa på flera år, som numera bor i Australien med sin nya fru och barn. När hennes mamma anmäler henne till ett skrivarläger blir hon minst lika sur på sin mamma och är säker på att hon bara vill bli av med henne. Sur och med flyktplaner i bagaget åker Maja med en grupp ungdomar för en skrivarvecka vid havet. Men hon var inte beredd på att träffa en viss person på kursen. En person som fångar hennes hjärta vid första ögonkastet - Simon. 

Även om jag inte gillade det förra jag läste av Cannie Möller tycker jag väldigt mycket om henne som författare. Man avslutar aldrig en bok av henne utan en viss känsla i maggropen brukade jag tycka. Lite annorlunda är det med M som i Mara. Det är en väldigt fin bok om första kärleken och jag jag gillade att se hur Mara utvecklades som person under berättelsen.

Cannie Möllers böcker brukar alltid handla om allvarliga saker. M som i Mara sticker ut från hennes andra, jag gillar det, tro inget annat. Det kan vara skönt att slippa det jobbiga och jag tycker att Maras personlighet verkligen strålar igenom sidorna. Ibland kan jag tycka att författare behöver förändra sig efter att ha skrivit sisådär tjugo böcker som Cannie säkerligen har gjort. Det finns däremot vissa magiska inslag jag är lite tveksam över. En groda och en gumma i en grop som ger Mara magiska krafter och råd. Det var roligt till en början, men tillslut kändes det nästan lite fånigt.

Men i sin helhet är M som i Mara en underbar bok om första kärleken, att hitta sig själv och ... Äh! Den är bra, jag lovar!

måndag 15 november 2010

Enkät del 2 - lagom försenad.

Jag skrev första delen till den här enkäten för över en vecka sedan. Då tyckte jag det var väldigt kul men den här andra delen tycker jag var rätt så trist. Men jag svarade trots allt. Bra tidsfördriv så här på söndagskvällen helt enkelt.

26. Favoritkokbok?
Arlas app i Iphonen om jag måste, jag kan helt enkelt inte laga mat.
27. Mest inspirerande bok du läst i år (fakta eller fiktion)?
Alice Adventures in wonderland.
28. Favoritlässnacks?
En kopp te. Gärna Rooibos och i vissa fall en bit mörk choklad. Är ingen snacksätare som ni märker
29. Nämn ett fall där hypen förstörde din läsupplevelse?
Får totalt hjärnsläpp. Får säga Den femte systern av Mårten Sandén som jag läste för över ett och ett halvt årsen. Skit dålig, kort sagt.
30. Hur ofta håller du med kritikerna angående en bok?
Ibland lyckas de sätta ord på mina tankar men ofta känns det som om de inte vet vad de skriver om när det gäller ungdomsböcker. Heja bokbloggar!
31. Vad tycker du om att ge bra/dålig kritik?
Det är aldrig roligt att ge dålig kritik, men jag är ändå alltid ärlig.
32. Om du kunde läsa på ett främmande språk, vilket skulle du välja?
Hade verkligen velat kunna läsa på Spanska, tänk så många fler böcker jag hade kunnat läsa på originalspråk då.
33. Mest skrämmande/hotfulla bok du någonsin läst?
Den enda boken som lyckats skrämma mig är Darlah och jag kan verkligen inte förstå varför.
34. Skrämmande/hotfull bok du inte vågat påbörja?
Om jag skulle hitta en sådan bok hade jag kastat mig över den. Bara för att se hur skrajj jag kan bli.
35. Favoritpoet?
När jag var mindre läste jag mycket dikter av svenska klassiska författare. Men har aldrig hittat någon favorit.
36. Hur många böcker brukar du ha lånade från biblioteket samtidigt?
Elva. På något sätt lyckas det alltid bli elva stycken.
37. Hur ofta brukar du återlämna böcker till biblioteket olästa?
Nästan aldrig. Kanske en bok om året? Max.
38. Vilken är din favorit bland fiktiva karaktärer?
Gandalf tycker jag är en himla cool snubbe. Hade gärna varit en klok trollkarl med skägg ner till skorna och som (bäst av allt) kan trolla. Att dessutom vara så gammal. Så mycket jag hade hunnit läsa...
39. Vilken är din favorit bland fiktiva skurkar?
Tycker mycket om Cathrine i Vampire Diaries. Om jag varit ond och hänsynslös hade jag gärna varit henne.
40. Vilken sorts bok tar du mest sannolikt med dig på semestern?
Att svara pocket vore att ljuga. Det händer ofta att jag drar med mig tjocka fantasyböcker på minst femhundra sidor. Fråga mig inte varför, det vet jag inte ens själv.
41. Det längsta du har varit utan att läsa?
En halv vecka, högst. Men minns inte när de tre och en halv dagarna senast inträffade.
42. Nämn en bok du inte kunde/ville avsluta?
Så värt. För det var inte Så värt att läsa den - det kan jag försäkra er om.
43. Vad distraherar dig lättast då du läser?
Min brors Death metal musik från rummet bredvid, kommer aldrig gå ut med godkända betyg så länge han håller på. Står inte ut.
44. Bästa filmatisering av bok?
Sagan om ringen, trots att det är så stor skillnad på filmerna och böckerna. 
45. Sämsta filmatisering av bok?
Narnia filmerna. Jag kan aldrig vänja mig vid dem, tycker att de är så fruktansvärt töntiga i jämförelse med böckerna.
46. Den största summa pengar du spenderat i en bokhandel på en och samma gång?
När jag handlar på nätet blir summan lätt väldigt hög eftersom jag alltid ska beställa allt på en gång. Men i en bokhandel har det nog blivit upp mot 500 kronor någon gång. Femhundra kronor som man säkert läste ut på mindre än fem dygn.
47. Hur ofta skummar du igenom en bok innan du läser den?
Innan? Fattar inte poängen med att "läsa" en bok innan man läser den. Gillar att bli överraskad. 
48. Vad får dig att sluta läsa en bok mitt i?
Den måste vara fruktansvärt dålig om jag ska ge upp. Oftast händer det inte.
49. Har du dina böcker organiserade?
Inbundet för sig, fantasy för sig, pocket för sig, Dark-romance för sig, fakta för sig, oläst för sig. Väldigt logiskt.
50. Föredrar du att behålla dina böcker eller ge bort dem efter att du läst dem?
Jag behåller allt. I princip. Däremot är jag väldigt generös när det gäller att låna ut och har alltid minst 20 böcker utlånade till andra.
51. Finns det böcker du undviker?
Biografier och deckare.
52. Nämn en bok som gjorde dig arg?
Första gången jag läste Om jag kunde drömma blev jag väldigt arg på Edward. Var rasande på honom. Inte den mest vanliga reaktionen kan man säga.
53. Nämn en bok du inte trodde du skulle gilla men gillade?
Slam av Nick Hornby. Har inte skrattat så mycket i mitt liv som när hon skulle föda och...
54. En bok du trodde du skulle gilla men inte gillade?
Med himlen som tak av Cannie Möller.
55. Bästa skuldfria nöjesläsningen?
Det är aldrig fel att sätta sig och läsa några gamla favoritsagor.

lördag 13 november 2010

Innebandy piraterna

Nej, det här var helt enkelt inte min grej. Jag är inte den sportiga typen och för att gilla Innebandypiraterna måste man verkligen älska sport.
Den handlar om Anton som är med i Tågaborgs joniorlag i innebandy. Men detta blir sista säsongen för laget, de bästa i laget har redan blivit erbjudna platser i elitlagen. Ett tag tror Anton att det är över för laget, tills Emil berättar om den nya tävlingen Floorball World Tour, en serie turneringar där man kan vinna miljoner i prispengar. Med nya mål och drömmar åker laget ut i världen för att möta andra lag i den hårda kampen om prispengarna och kanske en framtida karriär.

Som sagt är detta en riktig bok för sportnördar, folk som verkligen förstår sig på sport. Själv var det mycket jag inte förstod och jag tycker inte att det var så intressant heller utan tröttnade många gånger. Jag tror säkert att mina vänner som gillar sport och innebandy även skulle tycka om Innebandypiraterna, eftersom den handlar om något de förstår, något de på något sätt är en del av. Det var inte heller något fel på språket eller upplägget. Men själv tycker jag inte att det var någon större fullträff.

fredag 12 november 2010

Vinn vad mina vänner inte vet.

Vi lottar ut ett exemplar av Sonya Sones bok Vad mina vänner inte vet. 
 
- För att vara med och tävla måste du skriva om tävlingen på tex, din blogg, facebook, eller andra sidor. 
- Skriv sedan här nere i kommentarerna att du är med och tävlar eller mejla oss, och länka dit du skrivit om tävlingen samt skriv din e-postadress eller blogg så att vi kan kontakta dig!
- Lottdragningen sker den 25/11!

Intervju med Sonya Sones!


 I början av November var Sonya Sones, författaren till Vad mina väner inte vet och Vad min flickvän inte vet,  i Stockholm och pratade på SBI och även i Lund under Litteralund. Vi på Tonårsboken hade inga möjligheter att ta oss till varken Stockholm eller Lund för att träffa Sonya. Istället skickade vi iväg några frågor till henne, och fick mycket härliga svar tillbaka!

Vilken är din största inspriationskälla?  
Jag får min största inspiration från e-mail och brev som jag får från unga - brev där de säger att de brukade hata att läsa, men sedan upptäckte de mina böcker, och nu älskar de det. En författare kan inte drömma om något bättre än det.

Har du någonsin läst en bok som du dröm att du själv skrivit?
Jag har läst många böcker som jag önskar att jag skrivit, speciellt Harry Potter böckerna och Twilight serien. Om jag hade skrivit dessa böckerna skulle jag kunna ge dig en Ferrari till din nästa födelsedag! Men allvarligt, det är så otroligt många böcker där ute som jag skulle ha varit så stolt över att ha skrivit. Jag vet inte ens vart jag ska börja...något av Truman Capote, skulle jag tro, eller Somerset Maugham, eller Guy De Maupassant. Bäst att jag stannar där... 

Hur blev du författare? 
Jag älskade läsa för min son och dotter när de var små, så jag bestämde mig för att försöka skriva en bok för barn. Den hette Smitty the Hollywood Kitty. Och den sög! När jag slutligen insåg det, bestämde jag mig för att jag borde lära mig hur jag kunde bli en bättre författare. Så jag skrev in mig på en poesi klass på University of California i Los Angeles, och undervisades av den brillianta Myra Cohn Livingston. Det var Myra som hjälpte mig på rätt väg till att skriva min första bok, "Stop Pretending: What Happend When My Big Sister Went Crazy."

Hur viktigt är omslaget för dig?
Jag tror att omslaget på en bok är oerhört viktigt. Jag är vanligtvis ganska involverad med omslagen av mina böcker, även om jag misstänker att mina redaktörer tycker att detta är mycket irriterande.
Det finns ett avsnitt om hur vart och ett av omslagen till mina böcker blev till på min hemsida (www.sonyasones.com). Ibland har jag även bidragit foton som har använts på omslagen, eftersom fotografering är en av mina passioner. Men jag har i slutändan inte mycket att säga till om vad som hamnar på omslagen. Lyckligtvis blir jag oftast nöjd med hur omslagen blir. Och det är alltid speciellt roligt att se omslagen på mina översatta böcker. Mina böcker har blivit översatta till sju språk, men mitt svenska omslag är min absoluta favorit. De är designade av Fredrika Siwe på Bonnier Carlsen. Fantastiskt jobb, Fredrika! 


Vi lottar även ut boken Vad mina vänner inte vet här

onsdag 10 november 2010

Tacktacktack!

För några månader fick vi en Beautiful blogger nominering av Bookwitch på svenska. Nu i efterhand har jag upptäckt att många andra bloggar också gett oss en. Detta är bloggarna jag hittills hittat priset på: Bokfreak, Barnens bokklubb, Bokträdet, Flaskposten, Adde's bokblogg, Holly Hock, Samtidigt hos Helena. Jag måste tacka er alla. Speciellt för allt fint ni skriver om oss, vi blir verkligen superglada. Nu är det ännu roligare att blogga. Tusen tack alla!

Oj, nu har även Bokträdet gett oss en!

tisdag 9 november 2010

Läskigt + lättläst!

Ett tag trodde jag att lättläst inte var min grej. Men jag blev verkligen förvånad när jag började läsa den lättlästa versionen av John Ajvide Lindqvist bok "Låt den rätte komma in" och blev helt fast. Som jag tidigare skrivit gillar jag lättläst av den anledningen att man kan få handlingen lätt berättad för sig, men det blir lite som att läsa en lång redogörelse och någon större språkupplevelse kan jag inte säga att det är. Men "Vampyren i Blackeberg" tog tag i mig. Berättelsen är grymt bra. Den kalla spänningen lyckas även komma fram ur de lättlästa raderna och skrämma om mig rejält. En riktig skräckis helt enkelt.

Om du inte orkar ta dig igenom "Låt den rätte komma in" tycker jag inte att man kan kalla det för fusk att läsa den lättlästa versionen. Jag tror även att den fungerar bra för de yngre, eller om man har en lägre skrämseltröskel. För jag kan tänka mig att "Låt den rätte komma in" är mycket mycket värre "Vampyren i Blackeberg."

måndag 8 november 2010

Skriv själv!

Barnens bokklubb har en novelltävling med tema kärlek. Läs mer här!

söndag 7 november 2010

Casta har lyckats!

Jag får alltid lite panik när författare helt plötsligt byter stil. För att vara ärlig trodde jag först inte att Den gröna cirkeln skulle bli någon större hitt. När jag hörde att Casta skulle skriva en rysare såg jag framför mig något Magnus Nordin liknande med läskiga hus och spöken. Jag kunde inte ha haft mer fel.

Judit är en av fyra ungdomar på kulturskolan Fågelboet som en kväll bildar klubben Den gröna cirkeln. Tanken är att gruppen är till för de som tänker annorlunda och vill något annat, något mer. Men de hinner inte långt med deras möten innan något fruktansvärt och väldigt mystiskt händer. Det börjar regna. Det blir storm och kaos och i nästa stund upptäcker de att de befinner sig på en strand. Men det blir inget Cast away här inte. Ungdomarna börjar se sig omkring och hittar ett hus. Mitt i huset sitter en familj runt matbordet. De är inte döda, de är inte levande, de är helt förstelnade.

Ruskigt bra! Från början var jag hundra procent säker på att det var en spökhistoria. Men medan jag läste började jag tvivla. Vad det en dystopi, skräckis, domedagshistoria eller rent av fantasy? Jag gick nyfiken långt in i historien och det var omöjligt att veta vad som skulle hända. Nyfikenheten och spänningen gjorde boken till en riktig sträckläsare. Det var ett väldigt öppet slut och man lämnades med många frågor, men det var bara till plus. För själv har jag spekulerat en hel del om vad som hände efter slutet de senaste dagarna.

Att Stefan Casta bytte genre var inte heller något jag behövt oroa mig för. Jag kände snabbt igen Castas stil. Han lyckades göra den personlig och det räddade den betydligt från att bli en av tusen andra dystopier och rysare. Effektfullt skriven och ruskigt rusktigt spännande. Casta har lyckats!

fredag 5 november 2010

Linger

På en stökig El Corte Inglés bokavdelning i staden Alicante hittar jag denna, spanska Linger. Den kom ut så sent som i somras på engelska men spanjorerna verkar vara snabba med att översätta. I Sverige kommer den ut först nästa år, och kan ni tänka er, den kommer att heta FEBER! Frost är ett fint namn, men feber?
Den spanska boken är dessutom Snygg! Matt med löv i annat material, författarens namn i skrivstil och bloddroppen. Mycket mycket fint. Det svenska "Feber" omslaget är samma som det engelska och mycket fulare, eller färglösare rättare sagt. Boken utspelar sig mycket i skogen och jag tycker den färgstarka grönskan som är på det spanska passar bokens innehåll. Feber, ush nu blev jag besviken.

Vad tycker ni den borde heta på Svenska?

torsdag 4 november 2010

onsdag 3 november 2010

Kul sysselsättning

Hittade denna ekäten hos Bokbabbel och blev väldigt sugen på att fylla i den, lite som att fylla i sin egen Mina vänner bok, det bästa jag visste när jag gick i lågstadiet. Skulle vara kul att se er också svara på frågorna, kanske på er egen blogg? 
Min mycket älskade Muminkopp (Foto: Elin) 


1. Favoritbok i barndomen?
ojoj, så många. Men vid fem års ålder upptäckte jag Harry Potter och blev då mitt allt.
2. Vad läser du just nu?
Den gröna Cirkeln av Stefan Casta
3. Vilka böcker har du reserverade på biblioteket?
Reserverar faktiskt aldrig böcker. Det behövs oftast inte.
4. Dålig bokvana?
Att läsning går före pluggandet. Om jag inte får mina timmar läsning blir jag tokig.
5. Vad har du för tillfället hemlånat från biblioteket?
Nada.
6. Har du en läsplatta?
Har en IPhone, fungerar som en läsplatta men är inte särskilt förtjust att läsa på den. Är inte säker på att jag skulle gilla att läsa på läsplattor. Men älskar att ladda ner gratisböcker i Ibooks ;)
7. Föredrar du att läsa en bok åt gången eller flera på en gång (slalomläsning)?
En bok om gången. Det känns både effektivare och jag kommer in i boken bättre. Med flera böcker tappar jag oftast lusten. Däremot tycker jag om att läsa om vissa stycken ur gamla böcker. T ex Första och andra kapitlet i Bröderna lejonhjärta har jag läst hur många gånger som helst.
8. Har dina läsvanor ändrats sedan du började blogga?
Inte märkbart. Läser fortfarande ohälsosamt mycket, däremot läser jag mer nytt och inte lika mycket gammalt (snyft).
9. Sämsta boken du läst i år?
Oj omöjligt att säga. Får fundera på den. 
10. Bästa boken du läst i år?
Fjäril av Sonya Hartnett. Så bra och så himla obehaglig.
11. Hur ofta läser du utanför din egen bekvämlighetszon?
Ofta. Min smak är ganska spretig och jag gillar inte att hålla mig till en genre.
12. Vilken är din läsebekvämlighetszon?
Alltmöjligt.
13. Kan du läsa på bussen?
Absolut. Om jag inte läser en bok, läser jag på mobilen eller lyssnar på en ljudbok. Jag går aldrig utanför dörren utan en bra historia i väskan.
14. Vilken är din favoritplats att läsa på?
På sängen med tusen kuddar runt omkring mig, mysbelysning och en kopp te.
15. Vad anser du om att låna ut böcker? Regler?
Min bokhylla fungerar numera som ett bibliotek. Lånar ut till kompisar, kompisars syskon, kompisars syskons kompisar... Är väldigt noga på att få tillbaka böckerna. Personer jag inte litar på eller som skadat tidigare böcker undviker jag helst att långa ut till.
16. Viker du hundöron i dina böcker?
Ush nej.
17. Skriver du någonsin i bokens marginaler?
Det händer. Men jag försöker att skriva anteckningarna i en anteckningsbok bredvid.
18. I studierelaterade böcker då?
Om det är mina böcker så självklart. Aldrig i bibliotekets böcker och i skolböcker svagt med blyerts så att det går att sudda ut senare.
19. Vilket är ditt favoritspråk att läsa böcker på?
Svenska. Älskar att läsa på svenska. Men läser också mycket på engelska.
20. Vad får dig att älska en bok?
Oj, handlingen eller språket. Vissa böcker älskar jag trots att jag inte gillade någotdera.
21. Vad inspirerar dig att rekommendera en bok?
Beror ofta på vem personen är och vad jag tror kan passa personen. Många unga läser inte mycket och då gäller de att man rekommenderar en bok som de verkligen gillar för annars tröttnar de inte bara på boken utan också på läsning. Gillar också att tipsa vuxna om ungdomsböcker.
22. Favoritgenre?
Inte deckare i alla fall.
23. Genre du sällan läser (men önskar att du gjorde oftare)?
Det finns mycket vuxenböcker jag vill läsa men som jag oftast inte hinner med pga (ungdomsbok)bloggen.
24. Favoritbiografi?
Läser inte mycket biografier.
25. Har du någonsin läst en självhjälpsbok? 
Om Mia Törnbloms Du äger räknas som en sådan har jag det.

måndag 1 november 2010

Köpt den, läs den, älska den!


Det här skiljer sig mycket från allt annat jag läst den senaste tiden, och jag måste säga att det var en rejäl energikick att hamna mitt i Majas absurda tillvaro. Jenny Jägerfeld skildrar med humor och värme allvarliga saker som berör. Inga klumpar i magen här inte. Däremot är den milt hjärtknipande och mycket tänkvärd.

När Maja råkar såga av sig tummspetsen finns det de som tror att hon gjort det med flit.
Men en som inte verkar tro det, eller ens bry sig, är Majas mamma. Hon vet inte ens om det.
När Maja åker upp till Norrköping för att träffa henne är hon inte där. Huset är tomt och Maja hittar inga spår som kan berätta vart hon tagit vägen. Ensam i Norrköping träffar hon 20 åriga Justin på en fest. Justin, med de rosa byxorna, får henne för ett ögonblick att glömma allt. Men när Maja gör en upptäckt inser hon att något kanske är allvarligt fel.

Förutom den härliga historien älskade jag karaktärerna, speciellt Maja. Trots att hennes mamma knappt fanns med i historien så kändes det som om man kände henne genom de små glimtar som dök upp här och var i boken. Och Justin, som kallade sig för Justin Case men som inte hette någotdera. Det finns så mycket underbara detaljer i den här boken att listan aldrig tar slut. Jag kan inget annat än hylla den, negativ kritik skulle inte göra den rättvisa. För att göra det kort säger jag: Läs den. För jag vet att ni kommer älska den lika mycket som jag vet att ni kommer ångra er om ett år, för att ni inte läste den tidigare.