tisdag 30 oktober 2012

Underground NY public library!


Har hittat en fantastisk bloggliknande hemsida: Underground New York Public Library där bilder samlas på läsande tunnelbaneresenärer i New York. Bloggen drivs av gatufotograden Ourit Ben-Haim och bilderna blir tillsammans som ett stort bibliotek med lästips. Varje foto är beskrivet med titeln och bokens författare. I vissa fall kan inte Ourit Ben-Haim identifiera titeln och frågar då läsarna om råd och som tur är så har läsarna hittills alltid kunnat hjälpa henne.

Bilderna varieras ibland med korta iaktagelser. Som till exempel när hon en gång såg samma man läsa samma bok en månad senare. De två bilderna visar hur han tar sig vidare i boken och att hon lyckats fånga samma man på bild av alla New Yorks invånare tycker jag är helt otroligt. Kolla här.




måndag 29 oktober 2012

Kurt Cobain finns inte mer

År 1994 tar Kurt Cobain, sångaren i Nirvana, självmord. Det är också runt denna tid Hanna Jedviks senaste roman utspelar sig. Här får vi träffa Lovis och Alex. De möts första dagen på gymnasiet och efter det är de oskiljaktiga. Själva kan de inte riktigt beskriva deras vänskap, den är bara något som människorna i deras närhet får acceptera. Lovis drömmer om framtiden, fylld av musik i en större och spännande stad. Alex pratar aldrig om framtiden. Hur mycket Lovis än försöker låter Alex henne aldrig få veta hur han egentligen mår. Alex inre förblir en hemlighet.

Det är vemodigt och äkta. Kurt Cobain finns inte mer är en bok som känns i varje liten musikel. Fina och tonsäkra meningar fångar Alex och Lovis speciella vänskap, alla känslor och laddningar kring den. Mycket i berättelsen sades inte rakt ut, utan lämnade till läsaren att dra sina egna slutsatser. Det fick mig som läsare att spekulera och hela tiden fundera på allt kring berättelsen. En underbar ungdomsroman som jag bara måste tipsa så många kompisar det bara går! 

söndag 28 oktober 2012

Höstlovsläsning - Elin

Som jag sagt vid tidigare lov har mina lov-läsnings-högar en tendens att bli lite väl höga. Sju dagars lov känns som hur mycket som helst nu i början och jag blir lite överoptimistisk. Men jag siktar absolut in mig på att hinna läsa så mycket jag bara orkar detta höstlovet. Det blir mycket skolläsning detta lovet. Doktor Glas läser jag i svenskan och The Whale Rider i engelskan. Utöver det tänkte jag läsa Dansa på min grav av bästa författaren Aidan Chambers och Peter Barlachs nya bok Det är jag som är Caroline. Den bok som jag nästan ser mest fram emot (haha) är första boken i Percy Jacksson-serien. Har velat läsa den ända sedan de nya omslagen kom ut!

Vad har ni tänkt läsa på höstlovet? 

lördag 27 oktober 2012

Berättelsen om Pi - Trailer!

Sedan ett år tillbaka har jag velat läsa den prisade och hyllade "Berättelsen om Pi" av Yann Martel. Jag har tyvärr aldrig tagit tag i det och läst den men nu den 21 december har filmen biopremiär i Sverige och därför är det nu ett måste att ha läst den innan dess. Har ni läst den? Vad tycker ni om den?
 
"Efter ett tragiskt skeppsbrott guppar en ensam livbåt mitt ute på Stilla havet. Ombord finns en hyena, en zebra, en orangutang, en två hundra kilo tung bengalisk tiger och så Pi – en sextonårig indisk pojke. Det här är Pis berättelse om de dagar och nätter han tillbringar på havet, så småningom ensam med tigern Richard Parker.

Trots att kampen för överlevnad är hård har Pi tid att fundera över livet och Gud, människorna och djuren. Han får uppleva ensamhet i ordets mest grymma betydelse, men lär sig också att uppskatta det sällskap som erbjuds. Genom sin enkla och okomplicerade syn på tillvaron klarar han sig igenom det ena äventyret mer fantastiskt än det andra."

 

fredag 26 oktober 2012

Fan-art utställning imorgon!

Har du inget att göra imorgon? Oavsett om du har planer eller inte borde du bege dig till Stockholms Kulturhus (om du bor i huvudstaden vill säga). Klockan 14.00 invigs utställningen med Cirkeln fan-art på Lava. Cirkelförfattarna kommer vara där och priser kommer delas ut till några av bidragen.

På Stockholms Kulturhus händer det massvis med bokevents och författar workshops under höstlovet. Här finns ett program. Om ni inte bor i Stockholm tycker jag att ni ska kolla upp vad era kulturhus anordnar!

torsdag 25 oktober 2012

Mörkare tider

På bilden ser ni lite böcker som jag fått nyligen. Jag kan inte låta bli att lägga märke till böckernas likheter. Alla har svarta, mörka omslag. Alla är fantasy. Alla (utan ...Besynneriliga barn) är skrivna av svenska författare. Och två av dem har namnet "Skuggan" i titeln. Är det en ny trend jag vädrar eller bara klassisk höstläsning? Det är väl inte bara jag som dras extra mycket till fantasy på hösten och vintern? Gärna svensk sådan! Ska i alla fall bli kul att läsa, lagom till höstlovet också!


Om ni längtar efter ny höstläsning kan ni ta er en titt på de här böckerna!
Skuggan i väggen, Den sista utvägen, Månfågel, Skuggan.

onsdag 24 oktober 2012

"Tatuh" - bland det bästa jag sett på SVT!


 
Tredje och sista avsnittet av Torka aldrig tårar utan handskar (Tatuh) visades i måndagskväll. Jag satt i soffan, som säkert halva Sveriges befolkning, och både grät och skrattade framför det finaste och bästa jag sett på väldigt länge.

Torka aldrig tårar utan handskar bygger på romanen med samma namn skriven av Jonas Gardell och är första delen i en romanserie bestående av tre böcker. Den utspelar sig under 80-talet och handlar om när aids kom till Stockholm och Sverige, hur homosexuella smittades och hur människor såg på dem - hur de inte accepterades. Man får följa Rasmus, en ung kille som precis tagit studenten i den lilla byn Koppom och hur han efteråt flyr landsbygden och kastar sig in i de homosexuellas Stockholm. Man får även följa Benjamin som vuxit upp som Jehovas vittne och varje dag går från dörr till dörr för att värva nya medlemmar och predika. En dag träffar han Paul, den härligaste och mest sprudlande människan man kan tänka sig och efter detta möte förändras Benjamins liv på en dag.

Jag blev så otroligt glad över hur tv-serien är gjord. Allt är snyggt! Hur de visar tidshoppen mellan barndom, 80-tal och nutid och hur de lyckas visa ett rått 80-tals Stockholm men samtidigt den värme Benjamin och Rasmus finner i sin nya familj av homosexuella. Sedan är den så otroligt bra castad. Varje skådespelare känns som gjord för sin roll och så äkta och levande. Har ni inte sett det, gå in på svtplay genast och kolla!





tisdag 23 oktober 2012

Din egen dystopi!

Nej, jag är inte en av dessa personer som bygger upp konservlager i sitt bergrum inför 2012. Gissar att titlarna fick er att börja undra. Däremot har jag börjat titta på nya säsongen av Walking dead där zombie apokalypsen fortsätter. Älskar briljanta eller kaosartade dystopier. Allt från Hungerspelen till klassiker som Kallocain och alla filmer som går att hitta.

Men för att bryta från denna gigantiskaström av undergångsromaner skulle det vara roligt att läsa en helt annan form av dystopi. Om det var krig i Norden och The Zombie Survival Guide känns då helt perfekta. Istället för att läsa om andra som lever i den här sortens samhälle vore det kul att sätta in sig själv i den sortens sammanhang. Som ett litet tankeexperiment, eller bara underhållande läsning!  Det kanske aldrig kommer inträffa en zombie attack, men nördigare läsning går väl knappast att hitta?

måndag 22 oktober 2012

Augustprisnomineringarna!

Idag presenterades de nominerade till Augustpriset! I barn och ungdomskategorin står det nu mellan dessa titlar: 
Blev en aning förvånad, men helt klart positivt. Detta året medförde nomineringarna lästips även för min del. Det är ett otroligt fint pris att bli nominerad till, så ett stort grattis alla författare! Vinnaren tillkännages den 26 november i Stockholms Konserthus.

Tills dess ska jag ha hunnit läsa så många av de nominerade ungdomsböckerna som möligt. Vågar inte säga vem jag tycker ska vinna innan jag läst alla. Har ni redan någon favorit bland de nominerade? Vem tycker ni ska vinna?

Läs mer om priset och de nominerade i de andra kategorierna här!

söndag 21 oktober 2012

Oktobernovellen!

Från och med idag kommer vi en gång i månaden uppmärksamma varsin novell som vi läst. Noveller recenseras sällan på grund av den korta historien, men ofta glömmer man att noveller  kan förmedla lika stora känslor som långa romaner. Här kommer oktobers två noveller!


Elin har läst: Tio stationer av Jenny Valentine
Detta är en kort berättelse om Lucas och hans syster Mary som ska ta ut deras lillebror och virrige farfar på en utflykt i London. Men inget blir som de tänkt sig och under de tio stationerna i tunnelbanan hinner mycket hända. Tydligen handlar Tio stationer om samma personer som i Hitta Violet Park, en av Jenny Valentines kändaste böcker. Tio stationer var en mysig berättelse, väldigt enkel och skulle passa yngre åldrar. Jag hade nog väntat mig mer dramatik och boken kunde kännas lite väl snäll. Men om du är på rätt humör är det en perfekt berättelse att mysa en stund i soffan med.


Hanna har läst: De blå skorna av Linda Olsson
Denna lilla novell i smidigt fickformat från Novellix handlar om det vuxna barnet (framgår inte först om det är en han eller hon) vars pappa dör och lämnar efter sig en lägenhet i Paris. I lägenheten finns ett par blå skor som ställts fram. Han/hon förstår inte varför dessa blå damskor i storlek 36 lämnats kvar och vad som ska göra med dem. För att förstå sin pappas meddelande börjar ett sökande i trakterna där pappan levt sin sista tid. De blå skorna är en väldigt fin novell som berättas med ett levande och vackert språk. Slutet sticker ut och ger novellen en intressant vändning.

lördag 20 oktober 2012

Drömbokhandeln - ett måste för boknörden!

Den litteraturälskande Ivan med ett brokigt förflutet i förlagsbranschen startar tillsammans med den italienska arvtagerskan Francesca en ovanlig bokhandel, Au Bon Roman. Bokhandeln säljer endast kvalitetslitteratur och är som en motreaktion mot stora bokhandelkjedjor som promotar bästsäljare och överlever på skräplitteratur. Au Bon Roman blir till Ivans och Francescas förvåning snabbt en stor succé och varje dag är bokhandeln är fylld av besökare från tidig morgon till sen kväll. Kvalitén i urvalet av böcker garanteras genom långa "måste-läsa-listor"från en anonym kommitté. Kommittémedlemmarna är anonyma både för varandra och omvärlden och består av åtta kända författare. Till en början är allt frid och fröjd och försäljningsstatistiken skjuter i höjden. Men så plötsligt så börjar bokhandeln möta motstånd. De stora dagstidningarna i Paris smutskastar Ivan och Francesca och flera av kommittémedlemmarna utsätts för allvarliga attentat.

"Drömbokhandeln" av Laurence Cossé är nog den mest boknördiga bok jag någonsin läst. Det är en av de böcker som bäst lyckats förmedla kärleken till litteraturen på ett spännande sätt. Hur bokhandeln möter motstånd liknar en deckarintrig och är det något ord som passar in på att beskriva "Drömbokhandeln" så är det "bladvändare". Det är omöjligt att inte kastas in i berättelsen om Ivans och Francescas dröm och hur de gör för att förverkliga den. Boken känns också väldigt aktuell i dagsläget då bokhandlarna världen över är i kris över de låga försäjningssiffrorna. Hur Au Bon Roman slår sig in på marknaden och vänder upp och ner på begreppet bokhandel blir otroligt intressant. "Drömbokhandeln" är helt enkelt ett stort lästips för bokälskaren!



torsdag 18 oktober 2012

Välkommen in

Välkommen in i min verkliga lilla bokvärld! Gjorde en bokhylleguide för något årsedan med böckerna mer i detalj. Många önskade en överblick så här får ni en (ett år senare). Mycket har hänt sedan dess och jag sorterar mina böcker rätt tokigt. Inte efter någon tydlig mall utan lite så jag själv känner för. Lite fantasy, vampyrer, färgordning, författare, nya böcker, gamla böcker, engelska böcker osv... Väldigt blandat helt enkelt! 

onsdag 17 oktober 2012

Ödesbunden

Ödesbunden handlar om trollkarlen Alex Verus som har förmågan att se in i framtiden. Alex håller en låg profil i magikernas värld och driver en liten magibutik i London. Plötsligt börjar mörka magiker söka upp Alex. Alla vill åt en relik som kan ge dess ägare obegränsat med makt, men för att få tag på den behöver de en siare. Tillslut är Alex mitt i ett mörkt maktspel och hemligheter från hans förflutna kommer upp till ytan.

Jag och Ödesbunden klickade inte riktigt. Författarens sätt att berätta och mitt sätt att läsa funkade inte ihop. Det var egentligen inget fel på handlingen, men ibland kunde jag nästan tycka att det hände för mycket saker. Maktspelet, kringslängandet och alla andra spänningsmomenten kom efter varandra så att jag aldrig fick en chans att smälta historien. Det var också svårt att lära känna karaktärerna vilket gjorde att det alltid fanns ett avstånd mellan mig och boken. Så nja, Ödesbunden var inte rätt bok för mig helt enkelt.

tisdag 16 oktober 2012

"Gamla" böcker får inte glömmas bort

Det stora nyhetsfokuset på bokbloggar gör att lite äldre böcker lätt glöms bort och att många därför missar fantastiska berättelser. Här är fyra böcker jag läst under de senaste åren som jag verkligen kan rekommendera:

Ingen hör hemma här mer än du - Miranda July

"En kvinna vaknar om natten av att någon långsamt går uppför trappan till hennes lägenhet. Dana börjar en sykurs för att få lära känna sin chefs fru. "Maria" undervisar en grupp pensionärer i simning i sitt vardagsrum. En jordbävningsexpert planerar hur hon ska förföra prins William ... "

Vissa noveller är korta, andra långa. Vissa noveller är poetiskt skrivna, andra mer vardagligt. Vissa noveller är realistiska, andra overkliga. Vissa noveller handlar om kärlek, andra om att leva livet. Men en sak har alla noveller gemensamt, de är annorlunda och lämnar frågor. Miranda July har lyckats med den här knorren på slutet som en novell ska ha. Och det är den som gör att jag fortsätter att fundera över novellen när den är slut.

Kolka - Bengt Ohlsson
Handlar om en sjuttonårig tjej som tvingas lämna sitt liv i Lettland eftersom hennes pappa gifter sig med en brittisk kvinna. Det nya livet är svårt att anpassa sig till: den nya familjen, det nya språket, det nya landet och den nya livsstilen. För att fly sin ångest så hänger hon på olika internetcommunities bland andra människor som inte heller vet vad de ska ta vägen och som på olika sätt är missnöjda med sina liv.

Kolka är första boken jag har läst av Bengt Ohlsson och jag minns att jag gillade den mycket. Den var lätt att läsa, med flytande, levande och bra språk. Den var spännande och tog oväntade vändningar hela tiden.



Här ligger jag och blöder - Jenny Jägerfeld

Maja går första året på ett gymnasium med konstinriktning och under en skulpturlektion råkar hon såga av sig halva tummen med en elektrisk såg. Alla tror att hon gör det med flit, men bara för att man klär sig i svart och har en alternativ stil betyder ju inte det att man är deprimerad och vill skada sig själv. Händelsen under skulpturlektionen blir ett startskott på många dagar fyllda av mer otur.

Denna bok är så otroligt bra berättad. Det är inte överdrivna beskrivningar av människor och platser, vilket gör att man kan bygga upp sina egna bilder i huvudet. Språket är så fysiskt och närvarande. När Maja sågar av sig tummen beskrivs det bara i några få ord men man får ont i hela kroppen och Majas svimfärdighet smittar av sig.

Nybörjarguide till livet eller kaosteori - Lia Hills
"Ingen har förberett Will på hur man förväntas bete sig när ens förälder plötsligt dör i en bilolycka. Därför är det ingen överraskning att han blir handlöst förälskad i Taryn på sin mammas begravning. Will söker desperat efter någon mening med sin mammas död. En gammal kamera och filosofihyllan på biblioteket blir hans tillflykt. Men de svar han finner hotar snart allt som är viktigt i Wills liv."

Denna bok är en fantastisk historia om allt från sorgen efter en död föräldrer, till livsfrågor och kärleksbekymmer. Om det är något jag minns tydligt så är det språket: poetiskt och vackert.
 

måndag 15 oktober 2012

Vid skogens rand - Novellfilm

En novellfilm som baseras på en berättelse av Magnus Nordin håller just nu på att göras. Jag hade inte haft problem med att läsa berättelsen i textformat, men det är tveksamt om jag kommer våga se filmen. Har alltid tyckt att Magnus Nordins böcker skulle passa bra som film, men kanske passar de lite för bra, får lite John Ajvide Lindqvist vibbar. Vad tror ni, vågar man se?

söndag 14 oktober 2012

Önska Bort Önska Nytt

Den fantastiska författaren Ingrid Olsson har nu kommit ut med två novellsamlingar, "Blink blink med stjärnan" och "Önska bort önska nytt." I veckan läste jag den sistnämnda och blev lika överraskad och betagen som senast jag läste en Ingrid Olsson bok. På nytt minns jag varför denna ungdomsförfattare är så otroligt läsvärd.

I "Önska bort önska nytt" finns flera korta noveller. Även om vissa noveller kan bestå av bara några rader text går de rakt in i hjärtat, varenda en. Med ett enkelt språk lyckas hon fånga så mycket med så lite ord. Behöver jag säga hur imponerad och fascinerad jag blir? Inga utsmyckningar behövs för att man ska förstå ett helt sammanhang. Det korta enkla språket gör berättelserna bara mer effektfulla och jag känner med varje karaktär. En hel sida där det bara står två ord "ett stjärnfall" räcker för att börja gråta. Det är så otroligt fint, ärligt och äkta. Få ungdomsböcker lyckas fånga situationer och känslor hos ungdomar lika bra som de här 125 sidorna.

fredag 12 oktober 2012

Böcker att se fram emot i vinter!

Hösten och vintern kan ofta kännas långa, kalla och blåsiga. Då är det viktigt att ha massa saker att längta efter. Av alla de nya böcker som kommer ut i vinter är jag väldigt sugen på att läsa dessa fyra:


- Sofía Nordins En sekund i taget kommer ut i januari 2013. Boken handlar om en feberepedemi som drabbar världen och Hedvig som lämnas ensam kvar när alla dött. Tror hon. Tills hon en dag möter en annan tjej som också överlevt.

- John Greens The Fault in Our Stars kommer på svenska den 18e januari och ska heta Förr eller senare exploderar jag. Efter alla hundratalslovord om denna bok är jag otroligt sugen på att läsa den. Antingen blir det på svenska eller den engelska pocketen som även den kommer ut i januari.

- Lauren Olivers Pandemonium ( Andra delen i trilogoin Delirium) kommer också ut på svenska den 18e januari i år. Första delen Delirium var en otroligt bra framtidsdystopi om ett samhälle där kärlek är förbjudet. Eftersom den slutade med många obesvarade frågor ska det bli otroligt intressant att se hur Lauren Oliver löser allt.

- David Levithans Every Day som kommer ut på svenska den 14e januari. X-publishing ger ut den och eftersom jag hittills har älskat varenda bok jag läst ur deras utgivning är jag säker på att jag kommer göra det även denna gång. Jag skrev om boken här för några veckor sedan och där kan ni även se en intervju med författaren.



Vilka böcker ser ni fram emot i vinter?

onsdag 10 oktober 2012

STOR TÄVLING

Nu är det dags för en stor tävling på Tonårsboken! I samarbete med Månpocket kan ni tävla om tre stora bokpaket! 

Månpocket är ett av många förlag som valt att satsa mer på crossover litteratur. I deras nya utgivning finns fem crossover böcker, vilka ni nu har chansen att vinna!

  • Tankeläsaren av Kristin Cashore. Som utspelar sig i en fantasy-värld där vissa personer föds med speciella förmågor. En stor favorit (här hittar ni vår recension) 
  • Foxfire av Joyce Carol Oats. Anses vara en modern klassiker och handlar om en grupp tjejer som hämnas de orättvisor de utsätts för. 
  •  Evig natt av Michelle Paver. Författaren till Vargbröders nya spökroman som möts med strålande kritik. 
  • Uppvaknandet i House of Night-serien har nu kommit i pocket. För er som inte börjat på serien är det ännu inte försent. 
  • Arvtagaren av Christopher Paoloni, fjärde och sista delen i serien om Eragon. Bara i Sverige har den sålt över 300 000 exemplar! 


Tre personer har chansen att vinna ett sådant här bokpaket. De som hamnar på fjärde och femte plats får var sitt tröstpris i form av Tankeläsaren. 

Tävla gör ni genom att svara på frågorna nedanför. Mejla svaren till tonarsboken@hotmail.com eller kommentera här nedanför. Se till att ert namn och adress finns med. Tävlingen avslutas den 31 Oktober!

Frågor: 
1. Uppvaknandet av P.C och Kristin Cast är en del av vampyrserien Nattens hus. Men vilken del? 
1. 6
X. 8
2. 7

2. Evig natt är spännande spökhistoria av författaren till Vargbröder, Michelle Paver. Vilket är utspelar den sig? 
1. 1937
X. 2039
2. 1992

3. I Tankeläsaren får vi lära känna 18- åriga Katsa. Hon lever i en värld med sju kungadömen där vissa barn föds med en gåva, så kallade särlingar. Katsa sägs ha en sådan gåva, vilken? 
1. Tankeläsandets gåva 
X. Dödandets gåva 
2. Ätandets gåva 

tisdag 9 oktober 2012

Besynnerliga barn och kusliga miljöer

När jag först hörde talas om Miss Peregrines hem för besynnerliga barn förstod jag direkt att detta skulle bli en favorit. Jag ville hela tiden berätta för folk hur bra  boken var, men fick hela tiden påminna mig själv att jag faktiskt ännu inte läst den. Kanske berodde denna kärlek-vid-första-ögonkastet-upplevelse på att jag alltid dragits åt de lite magiska böckerna. Där de magiska väsnen inte tar överhand utan lämnar plats åt gåtor och det oförklarliga.

Jag blev inte heller besviken när jag läste den, snarare ännu mer förälskad. Hela boken går att sammanfatta med ordet oförutsägbar. Ofta brukar jag ha en föraning vad som ska hända, hur en bok kommer sluta eller vad som är svaret på de stora hemligheterna. Här hade jag inte den blekaste aning. Det gick en kuslig stämning genom hela boken med de dystra miljöerna, de besynnerliga barnen och de konstiga fotografierna. Trots att boken var väldigt härlig under vissa delar, fanns den kusliga känslan alltid i bakgrunden. Boken har en egenhet som inte går att sätta fingret på, det är också detta som gör den så himla fantastisk.

Som ni kanske vet ska boken bli film av Tim Burton, jag kan riktigt se dessa besynnerliga karaktärer förvandlas till Burtons udda figurer. Historien är i trygga händer. Om ni är nyfikna på bokens handling tycker jag att ni ska läsa Hannas recension av boken!

måndag 8 oktober 2012

Stora läsardagen 2012!

 
 
Lördagen den 13 oktober arrangeras Stora läsardagen av DN, Kulturhuset och Stockholms stadsbibliotek. Det är en dag fylld av författarsamtal, bokspeeddejting, högläsning, sagostunder, seminarium och bokbord. Programmet håller på från kl. 11.00 - 18.00 och äger rum på Kulturhuset och 30 lördagsöppna bibliotek i Stockholm. Allt om dagen och hela programmet hittar ni här!

En intressant programpunkt är förlagskavalkaden på Sture Bibliotek. Mellan kl.15.00 och 16.00 presenterar Mix förlag, X-publishing, Prinz Publishing och Weylers förlag böcker ur sin utgiving och senare mellan kl. 17.00 och 18.00 prestenterar Podium, Hoi förlag, Lindskog Förlag och Novellix sina böcker. Eftersom både X-publishing och Novellix tillhör mina favoritförlag är det definitivt ett måste.

Jag har faktiskt inte hört talas om denna dag tidigare år. Har ni varit på den förut?

söndag 7 oktober 2012

Omslag med besatthetsvarning

Är det bara jag som tycker det här omslaget är hur fint som helst? När det gäller Katarina Genars nya bok Den magiska kappan har jag helt fallit för bokens utsida. Innan jag ens hade en aning om vilken typ av bok det var stod den högt upp på min att-läsa-lista. Först av allt det här underbara omslaget och sedan bokens sagolika titel! Får mig att tänka på Maria Gripe, Ögat över månskäran-trilogin och Den hemliga trädgården på samma gång. Efter att ha läst lite om boken verkar det som att handlingen har lika hög kvalité som omslaget. Funderar nu på att beställa den bara för att få den ur tankarna. Har ni läst, eller hört, någonting om den? 

lördag 6 oktober 2012

Tron på ett mirakel


Jeremy Marsh är en känd journalist och New York-bo som ägnar sig att undersöka övernaturliga fenomen och förklara vetenskapligt vad de beror på. Under sin arbetstid har han avslöjat otaliga bluffar kring spökhus, siare och oförklarliga händelser. Det hetsiga arbetslivet i New York avbryts av att han en dag får ett uppdrag i den lilla staden Boone Creek i södra USA där det sägs ligga en förbannelse över kyrkogården. Stadsborna har i över hundra år sett mystiska ljus vid midnatt komma fram ut dimman och rykten går att det spöken som svävar kring runt gravarna. I staden stöter han på bibliotikarien Lexie och trots deras olikheter kommer de mycket nära varandra. Hans uppdrag blir sedan inte lika lätt att lösa som han först trodde..

Jag har läst en del av Nicholas Sparks böcker och trots att den här boken inte riktigt drog mig in i berättelsen lika mycket som många andra av hans böcker, så tycker jag definitivt att den är underhållande. Språket är härligt, lätt med den typiska tonen av feel-good men samtidigt med lite djupare dialoger och fina personporträtt. Den skyndar inte fram utan utspelar sig inom ett par veckor och lämnar inga lösa trådar i slutet.

Jag gillar hur historien kretsar kring både kärleken mellan Jeremy och Lexie och hur Jeremy samtidigt försöker lösa mysteriet med de underliga ljusen på kyrkogården. Boken fastnar därför inte i att beskriva endast en kärleksrelation, utan även hur det är att jobba som undersökande journalist och hur Jeremy närmar sig svaret på gåtan. Det som dock drar ner boken lite är det typska sättet att berätta, att boken följer en dramturgi som går att sätta in i många Hollywood-filmer och feel-good böcker. Det skulle vara så kul med något oförväntat i en sådan här bok, något som får en att haja till och imponeras av författaren.

torsdag 4 oktober 2012

Mer av Engelsfors!


















 
Den bästa nyheten från Bokmässan måste ändå ha varit den om Engelsforstrilogin. Att det i vår kommer en bok med serieberättelser om Engelsfors. Så här skriver Rabén och Sjögren:

"Berättelser från Engelsfors innehåller åtta magiska serieberättelser. Hemligheter från det förflutna avslöjas, och även ledtrådar om vad som komma skall. Vi får se gamla berättelser ur nya perspektiv, och får ta del av hittills okända historier. Vi får träffa De utvalda innan händelserna i Cirkeln, och efter händelserna i Eld. Och vi får möta den gäckande Mona Månstråle i egen hög person."
 

Jag som haft lite småpanik över att sista delen Nyckeln, kommer om först ett år, blev överlycklig. Och den här gången behöver vi nog inte oroa oss för ett "Twilight i serieformat"-fiasko. Det här känns mycket mer seriöst, med författare som vet vad de gör och hur de vill ha det. Det känns inte heller som en bok man måste vara jätteinsatt i serier för att tycka om, utan att det räcker att älska Engelsfors och dess karaktärer. Men om det stämmer vet vi inte förrän 2 april 2013! 


onsdag 3 oktober 2012

Mässböcker - Hanna

Jag har så otroligt många böcker på min att-läsa-lista att jag innan Bokmässan bestämde mig för att försöka att inte köpa mer än kanske en bok. Det var väldigt svårt att hålla det löftet eftersom att jag så fort jag kom in i den stora mässhallen full av nya böcker och författare övermannades av en otroligt stark läslust. Jag tyckte ändå jag tog mig samman och även om det ser ut att vara mycket böcker kan jag försvara mig med att jag endast köpte Novellixerna, de andra böckerna fick jag under bokbloggarminglet.

 
Bild 1: Kurt Corbain finns inte mer, Udda verklighet, Det är jag som är Caroline, I dödsskuggans land. Bild 2: Fox Fire, Hitta Violet Park, Himlen börjar här. Bild 3: De blå skorna, Med strömmen, Ett dockhem, Spökhanden.
 
 
Sedan måste jag bara berätta om en sak jag såg på mässan. Det var en monter som hade ett väldigt roligt projekt där de lät alla förbipasserande sätta upp en post-it lapp på en vägg där det stod vad de ville göra innan de dör. Det fanns många väldigt roliga post-it lappar men många fina också. En väldigt bra idé och jag hoppas något liknande dyker upp nästa år också!
 
 
 

tisdag 2 oktober 2012

Mässböcker - Elin

Jag hade inte tänkt köpa lika mycket på bokmässan som tidigare år. Men jag borde ha lärt mig vid det här laget att man alltid kommer hem med mer än man tänkt sig. Jag har inte köpt alla böcker, utan fått flera via goodiebags och förlag. I slutändan blev det faktiskt en helt lagom hög.  
Bild 1: Maken, Frukost på Tiffany's, Foxfire, Udda verkighet, Hitta violet park, Emma
Bild 2: Tio stationer, De blå skorna, Spökhanden, Jag vill veta var stockrosorna kommer ifrån, Han tänkte på dem som färger 
Bild 3: Himlen börjar här, Boken om Joe, Het, Kurt Corbain finns inte mer, I dödsskuggans land, Det är jag som är Caroline
Bild 4: Sent i november, Pappan och havet, Kometen kommer, Muminpappans memoarer.

Mest nöjd är jag nog över Tove Jansson-böckerna som jag länge tänkt köpa. Lyckades räkna ut med mina knappa mattekunskaper att jag köpte dem för det halva Bokus-priset. Är också glad över de fina Bonnier-klassikerna och de nya Novellixerna.

Det kommer bli sträckläsning framöver!

måndag 1 oktober 2012

Tävlingen avslutad!

Nu är vår utlottning av Rubinröd avslutad, hela 112 personer anmälde sig vilket är nytt rekord här på bloggen!  De två lyckliga vinnarna blev...

....Mirran och Rebecca !

Tack alla ni andra 112 som deltog, tyvärr kan bara två stycken vinna men vi ska försöka ha mer tävlingar här på bloggen framöver, bättre lycka då!